Кои са победителите?

Над 850 души със 111 идейни проектa се включиха в Hack the crisis, което го направи най-големия хакатон в България! Състезанието събра идеи и предложения от цяла България, фокусирани в три направления: Спаси Животи, Спаси Общности и Спаси Бизнеси.
Участниците имаха 48 часа, за да развият концепциите си с помощта на менторство от водещи предприемачи и специалисти у нас. Отборите работиха също по казуси зададени от Столична община и от Министерство на труда и социалната политика, които подкрепиха инициативата.
В неделя, на 29-ти март, се състояха финалите, като жури от водещи предприемачи и експерти от различни професионални сфери в страната, в това число медицина, образование, социални дейности и др., избра 15-те най-добри идеи. Гледай live запис на финалите на хакатона тук.
15 екипа стигнаха до финал, като организаторите от Power of BG решиха, вместо да бъде излъчен един победител, всички 15 финалиста да имат възможност да развият идеите си и да се борят за допълнително финансиране и подкрепа през следващите няколко седмици в специално сформиран
Благодарение на ДЗИ, Посолството на САЩ и фондация „Америка за България“ успяхме да съберем още 10 000 лева, които ще влязат в наградния фонд за финалистите на следващия етап след две седмици, когато 15-те отбора ще презентират докъде са стигнали с реализацията на концепциите си. Тогава в състезанието ще могат да се включат също други екипи и компании, които не са участвали в хакатона, но имат вече работещи проекти за решаване на проблемите, свързани с кризата. Жури от изтъкнати предприемачи ще има задачата да определи тези от тях с най-голям потенциал, които ще получат и допълнителното финансиране.
Организаторите на хакатона не спират дотук. Планира се разрастване на инициативата и за в бъдеще чрез създаване на фонд, в който да могат да се включат различни компании от цялата страна и да подкрепят финансово разработката на социалните проекти.

Разгледай финалистите по категории тук:

Спасяваме животи

Служителите в здравеопазването и цялата медицинска индустрия се борят срещу вируса, опитвайки се да намеря нови и по-добри решения за справяне с вируса. Каква трябва да бъде следващата им стъпка оттук нататък? Или има друго индиректно решение, с което могат да бъдат спасени животи?

Спасяваме общности

Различни обществени групи се борят за своята безопасност, като едновременно с това продължават да поддържат общуването си с останалите дистанционно в момент, когато физическата дистанция е наложителна в ежедневието. Как хората могат да поддържат комуникацията си, да насърчават социалната солидарност от разстояние? Как да предпазим рисковите групи - възрастни хора, изолираните и самотните, децата и жените в опасност от домашно насилие? Как да помогнем за спазването на правилата и законите, за безпроблемното функциониране на институциите?

Спасяваме бизнеси

COVID - 19 оказва силно влияние и върху бизнеса повече от всякога. Компаниите изпитват финансови затруднения, което води до загуби и освобождаване на персонал. Малкият и средният бизнес претърпяват големи загуби също. По какъв начин хората могат да увеличат приходите си? Какви решения могат да бъдат предложени, за да може последствията в края да бъдат минимални?

КАК МОЖЕШ ДА СЕ ВКЛЮЧИШ И ДА ХАКНЕШ КРИЗАТА?

Щом си тук, значи обмисляш да бъдеш част от решението за което искрено те поздравяваме и сме ти благодарни.
ДА, има начин да изпълниш гражданската си отговорност, като същевременно и развиваш куп качества и опит. Ето как:
1

Разгледай темите и намери своето вдъхновение

Разгледай сайта за вече заявени идеи, към които искаш да се включиш сам или събери най-доверените си хора и се обединете около една концепция, която да реализирате отборно.

*А ако искаш да помогнеш по друг начин, заяви желанието си на този линк

2

Ела в Slack, нашата виртуална локация

Следващата стъпка е преди петък да се включиш в Slack (ако имаш отбор, на всеки член ще му трябва акаунт).
Там ще е централизираната информация, ще можеш да създадеш свой отборен канал, да се включиш в създаден такъв, или да обменяш ресурси и да комуникираш с ментори и други “хакери”.

Можеш да използваш този линк, за да свалиш безплатното приложение за Windows или Mac.
И този линк, за да се включиш в нашия workspace.
Няма проблем, ако малко закъсняваш ;) Регистрацията е отворена до неделя сутрин.

3

Регистрирай представител на отбора си в сайта

Поне един представител на всеки отбор трябва да се регистрира в сайта на хакатона през следния линк.

4

Добави идеята на твоя отбор или избери в кой отбор искаш да се включиш индивидуално

Когато един отбор е готов с концепцията си, той трябва да я регистрира и обяви официално през сайта до Петък, 27-ми Март.

При въвеждането, преди петък, се вписват slack акаунтите на целия отбор и основна информация.

5

Хакване на макс

ВЕЧЕ СТЕ В ИГРАТА!
Ето какво ви очаква:

Петък, 27 март
18ч - Хакатонът започва!
Полунощ - Срок за предаване на първи чернови /first drafts/

Събота
10ч - Менторството започва!
20ч - Срок за предварително предаване на проекти

Неделя
12ч - КРАЕН СРОК ЗА ПРЕДАВАНЕ
14ч - Презентиране чрез online live стрийм на финалистите от всяка категория и обявяване на победителите

6

За победителите, всичко едва започва

Победителите от всяка тема, освен парична награда, получават ресурси и менторство, за да осъществят идеята си. За да се превърнат в част от решението.

Желаем ти успех!

Ментори

Менторите, които ще помагат на екипите през цялото време са от Power of BG. Това е общност от успешни предприемачи, чиято цел е да обединят България в решаването на проблемите, които имаме като държава и народ. Васил Терзиев, основател на Telerik, Дарин Маджаров, основател на Уча.се, Юлиан Бориславов основател на ICN са само част от групата, която освен успешни бизнеси, разрешава успешно и социални проблеми.
Борис Христов

Борис Христов

Director M&A Raiffeisenbank Austria
Туньо Зафер

Туньо Зафер

Основател PCloud
Лазар Радков

Лазар Радков

Капачки за бъдеще
Калина Панайотова

Калина Панайотова

Основател Wordborn
Никола Ликов

Никола Ликов

Head of Expansion - Founderslane
Станимир Ненов

Станимир Ненов

Основател Advokatami.bg
Пресиян Каракостов

Пресиян Каракостов

PhoneArena.com и PubGalaxy
Светлин Наков

Светлин Наков

SoftUni

Свържи се с нас

Имаш въпрос или нужда от помощ?
Насреща сме!

Контакти