Категория: Спасяваме бизнеси
Отбор: Readyoryes - thousands of online supermarkets are coming!
Slack: Simon_Simeonoff
Има нужда от: Както всеки предприемач, имам нужда от от менторство и качествен feedback.

На следващо място, имам спешна нужда от web developers (front/back end); cloud solutions architects и всякакви други IT guys. Хора, в днешно време без вас не може. Наясно съм с това и включването ви в проекта ще бъде оценено достойно!

Имам ясна визия за проекта и крайния продукт, както и други допълващи идеи, които с удоволствие бих споделил. Проектът е обезпечен изцяло от правна гледна точка. Бизнес диивелъпмънт и sales ще правим заедно с вас.

Описание: Click & Collect - магазини и супермаркети + клиенти (в и извън условия на криза):

- Малки супермаркети и квартални хранителни магазини (млекарници, месарници), за да оцелеят, трябва да са конкурентноспособни - особено в условията на задаващата се криза;
- Един от основните компоненти да са конкурентноспособни е да се трансформират дигитално и да имат оналайн присъствие и съпътстващия го инструментариум;
- Пъровначалната инвестиция за техническа изработка на онлайн решение in-house и from scratch не е финансово обоснована от гледна точка на един супермаркет.

Проблем за купувачите в супермаркетите (работещи и активни хора, но също така възрастни хора):

- липса на време да пазаруват ;
- чакане по опашки и прекарване на време в пазаруване, вместо това време да се използва по-ползотворно (време за семейството; време за себе си).

Проблем в условия на кризата с Covid-19:

- наличие на хора в магазина, което дори при взети мерки и дезинфекция, носи риск;
- опашки пред магазина;
- обмяна на банкноти при кешово плащане.

Решение: Създаване на SaaS платформа за супермаркети и хранителни магазини от всякаква големина, в която всеки магазин без оглед на размер може да се list-не и да създаде свой електронен супермаркет за максимално кратък срок (за 1 ден). Техническата инфраструктура заедно с интегрирано решение за приемане на онлайн плащания е самата платформа, като за магазина остава само да се регистрира, да посочи адрес и локация, за да бъде верифициран, и да качи своите продукти. Нещо като Shopify за хранителни магазини. Допълнително има интеграция със складовите наличности на магазина, за да не се получи така, че се поръчва нещо, а то го няма. Т.е. в момента, в който един продукт е изчерпан, той автоматично се снема от директорията на магазина. При реализация на идеята в края на деня ще имаме стотици магазини за хранителни стоки онлайн, а ние си избираме най-близкия или най-удобния в зависмост къде се намираме. За нас е лесно, защото един път регистрирали се като потребител, имаме достъп до всички регистрирани магазини и до една позната, лесна за употреба и интуитивна платформа (B2C).

Вие, бидейки купувач, правите поръчка и задавате прозорец кога ще минете да си я вземете - Click & Collect. Дали ще разходите кучето до близкия до вас магазин, за да си вземете покупките или ще минете на връщане през работа - единствено ще покажате вашия код и ще вземете напазаруваното (няма нужда да се редите в магазина, няма нужда да плащате с кеш/карта, защото всичко е платено предварително).

- В бизнес модела е елиминирана доставка на адрес, защото по време на доставката могат да се объркат много неща - закъснял куриер; вие не сте си вкъщи и т.н. Фактът, че сте платили предварително, е достатъчен стимул да отидете в заявения от вас прозорец. Същевременно, магазинът е спокоен, тъй като е получил предварително плащане. С цел справяне с безработицата и подкрепа на gig economy, има freelance куриери (Uber style), които ако все пак решите, може да ползвате, наемайки ги директно от платформата (бутон Прати заяка за куриер). Пример - 1) във вашия вход има безработен и нуждаещ се от работа човек; 2)Листва се като куриер на платформата; 3) срещу скромна сума събира поръчките ви от магазаина, а ви ги взимате от него вечерта.По този начин на този човек му се осигурява работа, има допълнителен доход и самочувствие, че върши нещо полезно. За вас удобството и удовлетворението, че сте създали заетост и подпомогнали по градивен начин човек, нуждаещ се от заетост.

Ползи за магазина:
-лесно онлайн присъствие и цялостен контрол върху него - качване на продукти, сваляне, управление на поръчките;
- достъпна дигитална трансформация без първоначална инвестиция - моделът е платформата да се използва от супермаркета на абонаментна база (фиксирани разходи) + много нисък процент от стойността за покупка за покриване на таксите на платежния оператор;
- супермаркетът получава видимост, а освен това и директен комуникационен канал със своите клиенти, който може да се използва за директен маркетинг (при съблюдаване на правилата за защита на лични данни);
- безкешово решение за получаване на плащания, интегрирано в самата платформа. Предаването на банкноти е един от основните начини да се заразите с какъвто и да е вирус;
- директно конкурентно предимство пред магазините, които не са на платформата;
- предоставяне на удобство на клиентите и подобрен customer service;
- ползването на платформата и приемане на поръчки чрез нея не изисква наемането на допълнителен персонал (например касиери и складови работници могат през деня, когато няма наплив и опашки, да окомплектоват подадените поръчки. След това един човек от персонала единствено подава съответната поръчка срещу предоставен му код от титуляра).

Клиентите получават неимоверно удобство и печелят време за истински важните неща!

В условия на криза масовото ползване на платформата би:

- елиминирало влизане на много хора в помещенията на магазина (клиентите получават покупките на открито пространство при спазване на дистанция);
- елиминирало опашки в магазина, оптимизирайки и рационализирайки максимално процеса;
- елиминирало обмяната на банкноти, заради интегрираното решение.

Социален елемент - платформата ще позволява с наближаването на крайния срок на продукти, последните да бъдат предлагани на максимално занижени цени. От тези промоци ще се ползват с преимущество доказано социално слаби хора (нужадещи се, пенсинери). По този начин магазинът продава продукт, който е много вероятно да изхвърли и да не генерира приход. За нуждаещия се - ползите са ясни!