Категория: Спасяваме общности
Отбор: 1team
Slack: Zlatko Stoev
Има нужда от:

Описание: Болшинството хора, дори извън настоящата криза, са социално изолирани от своите съседи и съкварталци. Съседи в един блок, или дори един вход, не се познават и не комуникират помежду си. Парадоксално, но точно във времена, които изискват социална дистанция, е необходимо социално сплотяване, взаимопомощ и най-вече - комуникация. Желанието и методите за която, липсват. Съседите и съкварталците имат нужда да комуникират, за да разберат:
* кой-кога иска да си изведе кучето в градинката зад блока, БЕЗ да се засече с друг
* кой-кога иска да излезе с децата си, за да ползват детската площадка зад блока
* колко дълга опашка има пред кварталния магазин, или аптека
* има ли някой от трудноподвижните, или в рискови групи съседи (възрастни, хронично болни, имунокомпрометирани, или контактни и под карантина), които имат нужда от покупки, или лекарства днес, за да може който ходи до магазин, или аптека - да купи необходимото и за тях

Извън директните нужди на настоящата криза - нищо днес не помага за добросъседските отношения, за комуникацията, координацията и активността на локалната общност. Като се започне от тривиалните злободневия от сорта на...
> "Кой ще рине днес снега пред входа?" - community task с [избор на график]
> "Майстори ще къртят банята утре от 16 до 20ч., прощавайте за неудобството съседи!" - нотификация с [ОК]

, минем през ежемесечните и ежегодни задачи по поддръжката на общите части и междублокови пространства, тип
> "Някой иска ли да боядисаме пейките и катерушките идния уикенд?" - poll с [ДА/НЕ]
> "Пролет е, хайде да изчистим пътеката и да боядисаме бордюрите и тази година?" - poll с [ДА/НЕ] и [избор на дата]

...и стигнем до нормални, топли, човешки контакти, или услуги от сорта на
> "Съседи, роди ни се рожба, заповядайте на скара, бира и домашна торта в градинката зад блока в 19ч. :) " - нотификация за празненство, [OK]
> "Гошко порасна с година, елате на детски рожден по обяд при Надуваемия замък! :) " - [ДА/НЕ]
> "В аптеката на Шами има маски и дезинфектант за ръце" - нотификация, [OK]
> "Съседи, ще ходим на почивка от-до, някой желае ли да ни полива цветята/да гледа котката?" - [ДА/НЕ]

Освен *обществен* scheduler, аларми от съседи в нужда, poll-ове, нотификации, GPS heatmap на натовареността на кварталните магазини и аптеки, би било добре в app-а да има и *личен* scheduler. Човекът е животно, имащо нужда от график, имащо нужда всеки ден да върши и постига нещо, имащо нужда да се чувства полезен - както за близките и обществото, така и за себе си. В дните на изолиране вкъщи, нищоправенето е пагубно и за менталното, и за физическото здраве. Тъй че персоналният график с отчитане (вероятно геймифициране) на ежедневните постижения, също ще бъде част от app-а. Дали ще включва ежеседмични задачи, поставени от някои от менторите в този хакатон, глобално за всички ползватели на app-а, или ще включва само лично-поставени цели (от сорта на "5х20 клека с дъмбели", "30 мин. кръгова тренировка от бърпита, лицеви опори и клек", "3х1 мин. планк") - зависи от приемствеността на идеята.

Решение: ЗДРАВЕЙ, съседе! - mobile app, който дистанцира физически*, но сплотява виртуално.
App, който под прикритието на простодушното "ЗДРАВЕЙ, съседе!", крие истинският смисъл, грижа и (обществена) отговорност на поздрава "Здравей!" - пожеланието да бъдем здрави!
App, който да фасилитира създаването на графици и задачи за използване на общи части, междублокови пространства, създаването на нотификации, аларми при нужда, poll-ове, както и да информира за натовареността на кварталните магазини и аптеки тъй, че да се избегне струпването на хора на едно място и да се оптимизира процеса на пазаруване.
App, който да бъде двигател на добросъседските отношения и взаимопомощ, да бъде щит срещу отчаянието от социалната изолация в идните седмици и месеци.
App, който да е социален и личен мотиватор и ежедневен асистент.
App, който не е социална *мрежа* от виртуални познати и "приятели", пълна със спам, фалшиви новини и емотикони, изпратени с каменно лице, а е социална *шепа* от хора, които (вече) познаваш лично, имаш им доверие и знаеш за кое - на кого и кога можеш да разчиташ.
App, който ще е прост като пейджър, ще има изключително ограничен набор от ясни и по възможност - контекстуални функции, ще има малко, но познати контакти и малко, но ангажираща и полезна интеракция с тях.

*макар настоящата криза да изисква физическа дистанция - след края ѝ, app-а няма да цели такава, напротив.