Категория: Спасяваме животи
Отбор: Ще се справим заедно & Мостове
Slack: Valentina Tashkova
Има нужда от: програмист, финансист, UI UX designer

Описание: Доброволци и нуждата от бърза полезна информация за граждани и доброволци.

В момента доброволци проявяват желание да бъдат такива, няма инструмент за бързо инструктиране и обучение и не разполагат с бърз информационен ресурс.
Във Фейсбук групата "Ще се справим заедно - Извънредно положение България", част от Инициативата "Ще се справим заедно", имаме вече събрана много информация, която би била полезна на хора в карантина, хора които търсят бързо информация във връзка с проблеми, свързани с извънредното положение и за доброволци. Стига да се структурира в интуитивно приложение или сайт.
https://www.facebook.com/groups/2704132926352259/Решение: Предложението за апликация или интуитивен сайт:
1. Информационен модул. Да представим информацията подредена, леснодостъпна и лесна за търсене.
Имаме вече обработена информация за социалните патронажи в страната, телефони за психологическа помощ и др.
2. Модул за доброволци
-- Инструкции, препитване по инструкциите - примерно, чрез тест на принципа на самообучителните програми. Това може да е от полза на всички, които ще се заемат с организиране на доброволци - Общини, НПО, БЧК, Самоорганизирани общности.
--Инструкции и материали с идеи за самоорганизиране на малки общности да си помагат - например за доброволците-съседи, които да са с в полза на възрастните си съседи или такива под карантина.
Повече за предимствата и ефективността на малките съседски общности в криза:
https://m.facebook.com/groups/2704132926352259?view=permalink&id=2721534287945456
-- Да се предоставят няколко протокола на действие в семейството, ако възрастни се окажат заразени и в болница, а децата не са и трябва да бъдат карантинирани при приятели роднини или в центрове.
3. Да напишем цялата документация - инструкции, съвети, алгоритми за действие, заедно с опитни доброволци, психолози, др. специалисти.
4. Да се предвиди интеграция с други приложения.
5. Монетизация на проекта - приложението да има цена, ниска - примерно - 50 стотинки или лев. Тези пари ще са нужни за техническа поддръжка, актуализация, консултации, администрация в рамките на периода на ползване.
Така приложението отговаря на всички правила поставени от Хакатона:
1. Добре организираните доброволци и навременната леснодостъпна информация ще спасят много животи.
2. Крайно необходим ресурс в рамките на извънредното положение - поне следващите 3 месаца.
3. Обхваща населението, ползващо смартфон и може да бъде в полза и на тези, които не ползват, ако доброволците имат на разположение този бърз ресурс.
4. Има модел на монетизация, който не е сигурно, че ще се наложи да се ползва.
5. Може да бъде реализирано от екипа (с помощта на външни експерти, включени впоследствие)
6. Решава мащабни проблеми на няколко групи - общини, НПО, БЧК, Самоорганизирани доброволни групи, Доброволци, граждани.
7. Имаме няколко масови аудитории, които ще го използват пряко или индиректно, ще го популяризират и дистрибутират.
8. Рискът е по-голям да няма такъв инструмент, отколкото да го има. Просто няма бърза достъпна информация за алгоритмите на действие на всеки един гражданин в условията на извънредното положение. Няма и начин да се изградят, обучат и инструктират доброволчески общности, няма никъде събрани принципи на доброволчеството при липсата на Закон за доброволчеството. Личните данни на доброволците трябва да са защитени, както при всяко друго мобилно приложение.