Категория: Спасяваме бизнеси
Отбор: book4later
Slack: Orlin Bobchev
Има нужда от: Човек с контакти в туризма.

Описание: Един от най-пострадалите сектори в момента са Туризма, Настанявания (къщи за гости) и Развлечения.
На хората не им е разрешено да пътуват и не е ясно кога ще могат да го направят. Междувременно икономиките в цял свят страдат, което допълнително намаля обема от хора които биха пътували с цел развлечение. Друг фактор е страха от заразяване дори след като периода на карантина е отминал.
Това ще доведе до множество фалити на туристически агенции, хотели и дружества предлагащи развлекателни услуги.

Решение: Решението на проблема е като осигурим капитал на тези дружества сега, което ще им позволи да преминат през трудния период, запазят служите и продължат дейността си нормално след отминаване на кризата.
За тази цел предлагаме създаване на услуга, която би позволила точно това.
Идеята идва от финансовите "Опции" - финансов инструмент който, срещу заплащане дава "правото" на действие (покупка/продажба) в бъдеще. Опцията има дата на падеж и може да не бъде използвана. Пълната стойност на опцията се заплаща само при прилагането и.
Ще изградим портал в който хора които са имали желание или в момента имат желание да посетият някоя дистинация могат да закупят опцията да го направят в бъдеще. Парите от опцията отиват при дружествата. Дружествата от своя страна се обвързват да изпълнят опцията при пълното и заплащане след определен период.
Пример:
CovidTour предлага почивка в Балчик за 5 дена на цена от 1000 лева. В момента не могат да предоставят услугата, но са готови да я предлагат следващите 10 месеца на цена от 450 лева.
Нашата платформа позволява на клиент (Алекс) да закупи опцията да отиде следващите (след отминаване на карантината)10 месеца да отиде в Балчик срещу 50 лева и ще доплати останалите 400 лева /когато и ако използва услугата. Ако не използва услугата 50 лева си остават за CovidTour, ако реши да я използва след 4 месеца, трябва да се синхронизира за точна дата през платформата и доплати останалите 400 лева.
Този модел би позволил ликвидност на бизнесите които имат проблем в момента.