Категория: Спасяваме животи
Отбор: Empty Your Wardrobe
Slack: channel: #coronapositive ; personal: Svetlana
Има нужда от: copywriter
graphic designer
psychologist/mindful coach
web developer


Описание: Масовата психоза и страх от коронавируса действат негативно на психиката ни и свалят допълнително имунитета. Липсата на спорт, социални контакти и любимите ни ежедневни дейности, ограничават производството на ендорфин.
Както знаем ендорфините предизвикват аналгезия (липса на чувство за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.

Липсата на позитивни емоции и ограниченията, с които е нужно да свикнем и да се адаптираме по време на карантина периода, ограничават производството на ендорфин. Общата паника и реакция на хората - изкупуването на храна по магазините, пълната изолация и ползването на хащагове като #останиудома, и прекъсването на връзката ни с природата, физическото отдръпване или тоталното неглижиране на мярката от 2м разстояние - объркването от това, как трябва да реагираме, да се пазим, постоянната негативна информация, с която сме заляти в социалните мрежи - лошите новини, мрачните картини и нарастващите числа със заразени от вируса, липсата на ваксина, болестите по света, климатичните проблеми, предстоящият срив в икономиката не помагат да запазим баланс и фокус, да бъдем силни, да се борим и да гледаме в бъдещето.


Решение: Създаване на позитивна и същевременно отговорна комуникация, която да напомня, чрез визуално и текстово съдържание, за сериозността и мащаба на проблема, но същевременно с това да опази психиката на хората и да се справи с подтиснатостта.

Проектът се състои от:
- Създаване на уеб платформа (на два езика - български и английски), в която ще има готови темплейти с дизайн и текст, които всеки ще може да сваля и да ползва. Пример - стикер/постер с послание, който да залепи на вратата на магазина, да бъде поставен на входа на блока, да се изготви външна реклама, могат да се ползват и дигитално по различни причини. В платформата ще има и интересни съвети от хората как се справят с карантината вкъщи, интересни игри и занимания за всички възрасти.

- Всеки ще може да създаде личен дневник (digital или принт версия), подобно на бюлетин (тип списанине “zine”), в който да описва как минават дните в изолация. С няколко кратки изречения, или ключови думи ползвателят ще споделя преживяното, като може да добавя видео и снимково съдържание, запечатали дните у дома. Идеята е хората да се освободят от тревогите си, изпивайки емоционалното си състояние навън, на лист хартия, споделяйки с повече хора, или споделяйки пред себе си реалността и приемайки я, осъзнавайки я.

- Онлайн консултация на психолози или mindful коучъри, които да повдигат духа на хората.
Платформата ще има за цел да промени цялостната комуникация свързана с коронавируса, да събере хора по интереси, които да споделят интересни моменти от ежедневието прекарано в дома, както и да повдигне духа на хората по време на изолация, чрез психолозите, които ще дават ценни съвети онлайн.