Категория: Спасяваме животи
Отбор: ДжиПи
Slack: Desislava Nikolova
Има нужда от: Програмист, Медик, Юрист

Описание: В момента много хора с ограничен достъп до медицински услуги. Препоръката е за всичко първо да се обаждаме на личния си лекар и той по телефона да ни даде насоки. Започнаха оплаквания, че свързването с личните лекари е почти невъзможно, а и дори да се свържем, не остава ясна следа, че консултация е осъществена, може да не разберем указанията на лекаря, може евентуално да получим рецепта като снимка, която ще е задължителна за аптеката, във връзка със затягането на режима на продажба на лекарства без рецепта. Лекарят не може да помни всичко, което е казал, с кой е говорил, какво е препоръчал, какво е предписал.

Решение: Създаване на приложение, което да свързва пациентите с личните им лекари, като пациентът попълва симптомите. Така личния лекар получава симптомите описани и връща допълнителни въпроси и препоръка, както и електронна рецепта и всичко това остава в база данни, за да се проследи развитието на заболяването на всеки един пациент.
Това приложение би могло да се използва и за заплащане на потребителска такса към личния лекар, за пускане на амбулаторен лист, за заплащане на някаква потребителска такса и за пренасочване към специалист.
Също така рецептата в подобен електронен вариант, може да се свърже със системите на аптеките и освен за правилното разчитане на рецептата, ще помогне за проследяване закупуването на предписаните лекарства.
Подобно приложение може да се използва за в бъдеще, когато симптомите не налагат посещение на лекарския кабинет. То може да събира информация за електронната здравна карта, която става все по-необходима. То дава възможност и за опция свързване с лаборатории и съответно прибавяне на резултати от изследвания.